Thursday, June 27, 2013

You're different...

Indeed
You're not the same like the others
You're different
In the words that I can't describe
You're special
In the ways that I can't picturise
Yes
That's you
You don't need a key
To the door
That's why
You're special in your own way
You use no words
You use no actions
Yet you're so special
Alas
I'm still worried
Are you in the same boat as I am?
....
You're just different
....

Monday, June 24, 2013

Apa Status Warganegara Kita Sekarang?

Yup, kebanjiran warga asing sekarang sangat la menjadi-jadi. Pegi mana2 memang tak sah kalau tak jumpa diorang ni. Jumpa takpe lagi, tapi yang dah makin berlagak ni apa kes? Baru jadi pak guard dah rasa taraf ketua polis negara? Memang nak kena penyepak betul!

Nak dijadikan cerita, satu hari aku pergi hantar kawan di sebuah apartment kat Cheras. Tau2 je lah kat situ, apartment memang susah nak masuk kalau orang luar yang nak masuk. Tapi yang itu takpelah, sebab kalau dia senang2 bagi masuk, security dah tak betul la kan?

So, setelah bersoal jawab dengan pak guard kat depan (of kosla bukan warganegara kita), aku pun dibenarkan masuk. Yer la, takkan muka aku ni muka nak pecah masuk rumah orang? hahahaha...

So, aku dengan bahagianya masuk. Happy jer sebab dibenarkan masuk. Lepas tu nak parking sebab nak singgah rumah kawan jap. Nak pegi toilet punya pasal la ni...haish...tapi parking tu memang tempat orang keluar masuk. Kira macam takde tuan la...

Alih2, bila aku turun, dah ada pak guard lain (yup, warga asing la) duk berdiri kat tepi keta. Ingatkan dia nak beli roti sebab kat situ tiba2 boleh pulak ada penjual roti atas motor. Boleh pulak dia masuk kan? Ke memang macam tu?

Well, back to our story. Sebab aku kan dah nak balik, so borak2 la kejap dengan kawan tu. Kata2 perpisahan katakan. Tengah baru nak happy2, tetiba pak guard yang ntah hape bahasa dia cakap pun tatau, duk menyampuk kitorang duk cakap. Orang duk bercakap, dia sibuk2 nak cakap, dahla tak faham satu habuk dia cakap.

Lagi best dia cakap sambil tunjuk2 kat keta. Kitorang dah pelik. Dahla tadi reverse parking, baik punya kena divider, dah calar kat belakang, ingatkan ada calar lain lagi. So aku tengok2 la, takde apa pun tempat dia tunjuk?

So kitorang sambung borak2, wat tatau kat dia. Pastu dia cakap lagi (aih, memang nak makan penampar betul!) Tak reti langsung nak hormat orang tengah bercakap. Pastu aku dapat tangkap perkataan clamp dan rm50. Hah???!!

Pastu penjual roti (yang penyibuk tu), tiba2 tolong translate. Dia cakap, "Ni kalau clamp mau kena rm50."

Laa...apa kes kau nak clamp? Apa kes?

Kawan aku yang naik geram, tanya: Laa, kenapa pulak nak clamp?

Pastu pak guard tu cakap (dengan susahnya kitorg nak faham): Tadi saya ada kat situ, takde sapa2 bagitau nak masuk sini.

Eh? Ada kat mana?

Dia tunjuk kat situ. Tempat yang memang kitorang lalu masa sampai tadi.

Laa, tadi mana ade orang kat situ. Dia cakap, adaaaa.. Mana ada. Tadi mana ada orang. Lagipun kitorang kan dah lepas masuk kat depan tadi. Maknanya pak guard sorang lagi dah tau la kitorang masuk, Dah siap ambik no. plate lagi.

Pastu dia duk cakap lagi yang kitorang tak bagitau dia.


Eh, bodoh bin bangang betul la dia ni. Tapi aku memang cool je, yang menjawabnye kawan aku. Kalau ikutkan hati aku, memang nak kena bangla ni. Tak tau ke aku tengah tension keta baru calar langgar divider? Rasa nak pelempang je kat situ...mentang2 la kitorang ni pompuan kan, memang saje cari pasal.

Pastu, dah mood kitorang dah hilang. Aku pun get ready untuk bertolak. Tapi aku macam buat main2, buat lambat2 nak balik...biar dia sakit ati.

Mula2 aku pegi halau kucing, halau tak bsungguh pulak tu hahahaha...dua2 ekor pak guard ngan penjual roti tu masih kat situ, x bganjak langsung, nak suro aku balik, tapi x bagi laluan. 

Pastu aku masuk kereta, bukak tingkap, start enjin, pasang lagu, minum air, cakap2 sikit dengan kawan. Dua ekor tu duk tunjuk muka, bila la minah ni nak blah.

Heh, seriuslah...muka nak menghalau macam ni bukan negara aku! Sangat sakit hati okeh! Menggelegak darah jangan cakap laa...Macam ni negara diorang! Macam diorang tu pulak imigresen yang menghalau pelarian!

Sangat sakit hati! Dah lama aku duk fikir pasal isu kebanjiran warga asing neh! Tu baru kena macam tu...Yang kes2 jenayah berat tu? Macam mana?

Haih...berat nanang sungguh doh negare kite le ni...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts