Thursday, June 30, 2011

i hate racist movies!

I love to watch movies...any movies. Be it English, Chinese, Korean, Hindustan, blabla...as long as they have subtitles
(for movies other than English language movies).

I have watched a lot of countless movies that sometimes I got bored because I could already predicted the plot or the storyline...but still, I would watch and watch because sometimes there are new inventions or ideas in the movies.

Being a grown-up, now I would watch them from different perspectives...and views.

With knowledge added to my mind and shaped my views, now I've become sick of many English movies (pardon me to say this) because now I realised that there are a lot of elements that try to show Islam believers are terrorists!

Even the stories before September 11, 2001 incident occurred, the film makers already had the ideas that Muslim people were terrorists!

One movie that I once watched during childhood and now I had the opportunity to watch it again is "Back to the Future". This movie is from 1985 but there is one scene that shows terrorists attack the main character of the movie and what can I see?

One of the terrorists is dressed like an Arabic person which signifies a Muslim!

(although I can see clearly that person is a white person!) silly me! do you think I'm blind?

This is only one example. I write about this movie because I know it's famous.

There are many more similar movies that try to show Muslim people are terrorists, are stupid, blablabla....and most of them are English/American movies!

(you may ban me for criticising movies from your countries but this is the reality!)

And for non-Muslim especially Christians, you should also realise that there are many elements, called illuminati and freemason, also included in movies!

Do you know what they mean?

Do you know that Jewish people (although I know not all of them) hate Islam and Christian?

Well, well, I don't have the right to talk further about this. All of you should just google about it to find more credible and reliable sources regarding this matter.

I just want to say...why must a movie be racist? since we watch it for entertainment...

I just hate racist movies.

Please watch with wide-opened eyes....

Kembara Mencari Novel Salina

Sebenarnya sebelum nie, aku tak pernah dengar pasal novel Salina karya Dato' A. Samad Said nie sebab aku jarang baca akhbar (hehe...)

Pertama kali dengar tentang novel nie awal tahun 2011 bila aku sedang berbincang dengan pensyarah tentang tajuk kajian untuk sarjana.

Aku cakap yang aku nak kaji tentang terjemahan dan beliau cadangkan novel nie. Sebabnya novel nie telah diterjemahkan ke 5 bahasa dan sangat terkenal.

Dan...novel ini telah 2 kali diterjemahkan ke Bahasa Inggeris oleh 2 orang yang berbeza! Wah! Pertama kali aku dengar. Menarik untuk dikaji.

Maka bermulalah pencarian aku untuk 3 buah buku iaitu buku Salina original dalam Bahasa Melayu, dan 2 lagi Bahasa Inggeris.

Tak susah mencari dua versi buku yang telah diterjemahkan tetapi buku original punya susah nak cari! Buku Salina yang BM dah tak ada kat pasaran! Kata nak diterbitkan April 2011 tapi tak jadi.


Puas aku hubungi orang tu, orang ni, syarikat tu, syarikat nie, tapi hampa....semua xder dalam simpanan atau dalam proses untuk terbitan semula....huhu

Akhir sekali, aku buat pinjaman dari satu library tapi tu pun pinjaman antara library. Maknanya, dia kena contact org lain untuk dapatkan buku tue.

Finally, setelah hampir 3 bulan mencari....minggu lepas dapat jugak aku memegang dan membaca buku nie. Tapi, itupun aku hanya dapat Salina Edisi Ringkas dan bukan yang original...tapi jalan ceritanya masih sama la....

Mujurlah, tak sia-sia pencarian aku....

Jalan cerita novel ini sangat best! (Bagi yang meminati linguistik dan bahasa la...)


Edisi ringkas nie mudah difahami. Sebenarnya aku
ingatkan buku nie penuh dengan ayat2 sastera dan bunga2 tapi tak...memang senang faham dan jalan ceritanya lancar.

Tahniah buat Dato' A.Samad Said (walaupun dah terlambat nak ucap hehe...)

Sinopsis? erm...sila google sebab dah ramai yang tulis. Aku malas dah nak tulis hehehe...

(erm...tapi tiba-tiba tak tau nak kaji apa...huhu)


Tuesday, June 28, 2011

Awakening Senses...



Now, now, enough resting already!

I've been hibernating for about a week and

I need to stop now.

Or should I say I've been resting-without-peace

for almost 7 months already???
What we want is not always what we need...

or is it

what we need is not what we want? hehe

So, I want to rest a little bit more

BUT I must not do that

BECAUSE I need to get back to my senses!

Yes, I mean that...

I mean I must start reading again...

It's compulsory!

aiyayai...

it's just so hard to change

from lazy to hardworking

from movies to books

from sleeping to journal articles

huhu...research please,

ideas... please come to me

i'm so scared ~.~

Monday, June 27, 2011

ILJIMAE 일지매


Lee Jun Ki!!! This is the actor that I admire the most!
See how handsome he is!
(for me, i don't know if you do not agree ^__^)

Well, 2 days ago I was so bored.
So, I decided to play this famous drama called Iljimae ( 일지매) and guess what?
Until today I haven't finished watching!

This is a very long story. So far, I've never watched such a long story.
BUT don't worry, this drama is the BEST among the best!
For Lee Jun Ki's fans, this is the opportunity to watch him acting for a long time
and you can see how TALENTED oppa is!

I REALLY ADMIRE HIM! HE IS THE MOST TALENTED ACTOR I HAVE EVER SEEN!

Yes, I'm quite outdated because this drama is from 2008
but only now I have the time to watch it...
^___^

Lee Jun Ki oppa, sarangheyo! fighting!



Thursday, June 23, 2011

what am i doing?


that's the question! it is now 1:16 am.
the earlier plan was to sit down, open my laptop, and
read my previous drafts of proposal and
try to write something useful!
BUT what am i doing?

i've been online for more than 2 hours! doing nothing (literally)!
arghhh...my bones are too lazy to discipline myself...why? why?

suddenly a song by Simple Plan is playing in my head...

~how could this happen to me?~
...
~i'm sick of this life, i just wanna scream~
~how could this happen to me???~

yes, yes, my dear Simple Plan...
i've been asking the same question too...huhu

and yet...In The End by Linkin Park suddenly replaces the former song...

~i tried so hard, and got so far~
~but in the end, it doesn't even matter~



Saturday, June 18, 2011

What do you do when you're having trouble falling asleep at night?

uwaaahh....very interesting question because i always have this trouble! really troublesome especially when i was tired and really needed a good sleep...

first: i will wash my face and feet (sometimes it's because the weather is too hot...)

second: just stay static...i will not toss around because it will keep me awake. sometimes, i could go sleep easily this way.

third: still having trouble? started to toss around hehehe....then, i will listen to my mp3...actually i have put a folder with certain songs just in case i couldn't sleep...so, i don't have to choose songs which will make me stay awake. many times, this works with me.

finally: what? still can't sleep and have been trying for almost an hour? what do i do? wake up and go watch a movie...or movies until i get really tired....hahaha

You are welcome to ask anything ^__^

Thursday, June 16, 2011

Tuesday, June 14, 2011

Balik Kampung: Macam2 Ragam

Sebenarnya memang dah lama sangat aku nak tulis pasal balik kampung n naik bas nie. Yer lah...macam2, bermula dengan kat stesen bas. Beginilah ceritanya....

You all pun tau kan, kat stesen bas, wajiblah ada bangku untuk org duduk2 nak tunggu bas ekspres yang tulis dalam tiket pukul 8.30 malam dah nak bertolak tapi pukul 10 malam pun tak nampak lagi ekzosnya...well, in short, bangku nie disediakan untuk org nak duduk...tapi, nak tau ape PEMANDANGAN BIASA kat stesen bas?

tak taulah kalau u all tak pernah alami kan, tapi inilah...selalulah ada org guna bangku or nama glamer die KERUSI untuk letak beg2 balik kampung diorang...i would say: WHAT THE HELL??????? hampeh punye orang! kalau org tak ramai n bangku, ops kerusi tue banyak kosong, BOLEHLAH NAK DIMAAFKAN tapi nie, org dahlah BERSESAK-SESAK sana-sini, tambah pulak ak yang bawak 'anak-anak' 4 orang nie (yg mmg takleh nak duduk diam, pastu xder kerusi pulak nak duduk....LAGILAH tak boleh nak duduk diam)...duk mengintai-intai kerusi kosong nak duduk (dengan beg2 berdozen lagi duk galas n pegang)...

PUNYALAH SAKIT HATI bila diorang nie wat tak tau jer bile kitorg TUNGGU kat sebelah tu...BAYANGKAN, dalam 15 kerusi tue...hanya 5 ORANG JER YANG DUDUK, yang lain???? SUMER LETAK BEG!!!!!!!!!!!!! HAMPEH tahap HAPRAK la korang nie! (sorry but i'm really pissed off, even until now) kalau ikutkan hati, rase cam nak pukul2 jer diorg nie, TAK NAMPAK ker ak ngah bersusah-payah nak jaga budak lagi, beg lagi...akhir skali, budak2 kecik nie sumer duduk atas lantai. KAKAK2 YG kononnya COMEL, BERPELAJARAN la kot (sbb mesti nie budak2 u or matriks nak balik kg) xder common sense langsung nak alih beg ke....

even ade 1 KERUSI sebelah die letak 1 PLASTIK KFC jer pown...but punyelah BERATNYER HATI nak alih nk bg kitorg DUDUK!

u all maybe nak ckp, oit, NAPE tak mintak jer diorg alihkan? komunikasi beb...haih, mmg susah lah nak jawab soklan neh...SEBABNYA ak da saket ati sgt! rase cam xleh nak CAKAP BAIK2 dah...dahlah PENAT mengangkut beg, sampai2 jer JUMPA pulak dgn manusia mcm tue...rase ape? rase NAK SEPAK JER...malas dah nak cakap ngan org yang xder OTAK neh! kalau cakap, mau die xfaham kowt? xder otak la katakan...

itu dah satu hal...itu b4 naik bas. Dah naik bas?? Ape jadi?

Ok, sumer org kuarkan tepon, call org tu org ni ckp da naek bas. OKEYLAH, ak x marah yg nie...it's nature lah nak memaklumkan pada ahli keluarga ke, bf ke, gf ke...xkesahlah utk 10 minit yg pertama naik bas. TAAAAAAAAAAAPIIIIIIIIIII....

ade tapinya. Ak da byk kali jumpe org yg wat BISNES EXPORT IMPORT kat atas bas neh! Adoi...faham x? maknanya diorg nie on-phone utk jangka masa yg panjang. SATU BAS BOLEH DENGAR die ngah wat bisnes apa! tolonglah! tolonglah jangan wat camnie lagi....mengganggu keamanan betul lah...org lain taknak tau pun ape BISNES ko wat, BERAPA banyak duit ko bayar or terima n so on....kalo yg suke bermesej tue plak, (kalo naik bas waktu malam la...) lampu skrin tue tolongla cover2 sikit...ak ngah tido, tetibe ade jer lampu terang yg lalu depan mata....padahal ak duduk hujung nie, die duduk hujung sana...

owh, lampu telefon ko bising, lampu jalan? lampu kereta yg dtg dari arah depan? camne? ini lain laaa u all....lampu jalan, lampu kereta, sume tue BUKAN KITA yang kawal. ade ke lampu jalan tu tetibe GERAK nak suluh kita yg tgh tido?? setahu ak xder kan? so, sbb tue ak bising ngan lampu fon tue, sbb kita BOLEH KAWAL. tue ak belum cakap pasal bunyi menaip mesejlah, bunyi ringtone mesejlah, aperlah, u all boleh teka sendiri....

kalo bunyi baby menangis merengek, bunyi org batuk ke, bersin ke....sumer tue ak x kesah sbb sumer tue takleh nak kawal kan? walaupun rasa agak terganggu nak tido...tp kite kena terima yg diorg pun tanak jadi mcm tue...kalo nak geram hal nie, xder common sense la ak...mcm mana kalo ak plak yg batuk2?? so, benda mcm nie xleh nak kawal....

ONE MORE THING, hr tue mase balik, bas berenti nak solat subuh. Mase tue da dekat kul 7 am, kire da lambat la kan...so, cepat2 la kitorg pi amek wudhu'. Naik jer masjid, TERKEJUT beruk ak....NAPE?? masjid kotor? BUKAN...kan, ak ngah cakap pasal MANUSIA tadi, so nie pun pasal MANUSIA gak.

xtau lah ape makcik2 nie fikir TAPI ade 2 org MAKCIK, yg sepatutnya kite org mude kena hormati, tengah SOLAT betul-betul DEPAN almari yg simpan telekung!!! BAYANGKAN! BAYANGKAN! dahlah mase tue dah LAMBAT untuk waktu subuh, 2 org manusia nie pulak MENGHALANG org lain dr nak ambik telekung kat situ. NAK TAK NAK org lain kenalah tunggu makcik 2 org nie habis solat, br boleh ambek telekung. SAKITNYER HATIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!

sorry lah guys...this post ak mmg nak luah perasaaan betul2. malas dah nak fikir pasal bahasa ke ape ke...huhu...

Monday, June 6, 2011

End of Weekend Already?

Aiyark...It's already Sunday?
Oh, no no...It's already Monday morning! Oh, my God! Why? Always like this?

When it's Sunday, I always wish the weekend never end because I have so much to do...

I planned to do this, that...but in the end, I ended up watching movies for two days in row!

I didn't get out to pay my broadband bill.
I didn't get out to buy some bread.
I didn't do my assignments.
I didn't write anything for my proposal.
I didn't read any books or journal articles.
I didn't do my translation work
(which I just finished because I had to send it by 11 pm but I sent it at 12.30 am ~.~).

worst of all, I DIDN'T EVEN GO OUT SHOPPING???!!!
aiyaiyai...don't worry, this happens to me every week.
....
...
EVERY SINGLE WEEK! since this year started!

So to all of you out there, please don't be like me ya! huhu

psst...I'm trying to change this week. Let's hope this weekend comes quick...

THE WAY YOU DO THINGS NOW IS THE WAY YOU WILL IN THE FUTURE...
unless you change.

FOR THINGS TO CHANGE,
I MUST CHANGE FIRST!

^__________^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts