Friday, September 2, 2016

Personal Loan? Think Again...

Kalau zaman dulu, nak apply loan dengan bank mungkin susah sangat tapi zaman sekarang, bank siap call kita lagi nak offer untuk ambil personal loan! Kalau bukan dia call pun, kita pegi mana2 pun memang senang nak dapat. Just walk in, bagi IC, dia tolong print penyata KWSP, bagitahu berapa yg kita layak apply, bam! Approve masa tu jugak! And kita check account beberapa minit lepas tu, duit dah ada! Macam tak percaya!

Aduhai. Punya senang nak buat LOAN rupanya tapi berapa ramai yg sedar sebenarnya loan macam ni tak perlu pun. Seksa nak membayarnya. Ada org pernah cakap, SENANG approve tapi SENANG nak jadi bankrupt hanya semata-mata sebab tak dapat bayar di kemudian hari.

Cuba fikir, loan yg diapply cuma RM5,000. Duit cash yg dapat tak sampai 5k sebab ada sikit tolak utk cover insurans sbb kalau meninggal, sape nak bayar? Dan campur tolak interest gedebak gedebuk, end up ko kena bayar dekat RM9,000.

Cuba fikir balik. Buat kira2 balik. Berbaloi ke tak berbaloi?

Mungkin, ada org yg memang terdesak nak pakai duit. Macam saya beberapa tahun dulu, terpaksa buat jugak loan sbb memang nak pakai duit tapi sampai skrg saya menyesal sbb tiap2 bulan kena bayar loan. Saya duk fikir, kalau saya simpan duit sendiri lagi bagus.

Bodohnya saya masa tu. Belum celik kewangan dan mungkin keadaan yg memaksa.

Saya berharap saya takkan ulangi kesilapan yg sama dan saya harap org lain juga sama. Jangan hanya kerana nak bermewah, pergi buat personal loan. Nak kahwin? Kalau boleh jangan berhutang.

Sebenarnya walaupun saya dah celik kewangan dan dah tahu risikonya, saya terjebak lagi dgn personal loan ni tapi atas sebab2 yg tak dapat saya elakkan. Dan sekali lagi saya menyesal tak sudah. Tolong, jangan jadi macam saya. Hidup hanya utk bayar hutang. Hidup berhutang ni tak bahagia. Lambat sikit bayar, bank call hari2. Tak cukup dengan tu, sms lagi suruh bayar dan ugut akan ambil tindakan. Tak ubah macam along.

Saya dah rasa. Saya dah buat silap. Sekarang saya cuma nak settle semua hutang saya cepat2 dan bersihkan nama saya dari rekod bank. Dan saya berharap sangat, anda semua kat luar sana, fikir masak2. Ya, ramai juga yg buat loan sbb nak tolong org. Nasihat saya, JANGAN! Jangan sebab nak tolong orang, akhirnya kita yg merana. Sebab tak mustahil, org yg ditolong tu gigit balik tangan yg menolong dgn seikhlas hati ni.

Dah banyak yg saya lalui. Walaupun saya ada ilmu, saya sedar apa yg sedang berlaku, tetapi saya masih buat silap. Yang terbaru, golongan MLM ni sangat menggalakkan org utk buat loan. Itu lagi satu hal. Mungkin ada yg betul, tetapi banyak jugak yg salah. Nak berniaga pilih jalan yg betul. Jangan masuk skim cepat kaya.

Menyesalnya saya Tuhan saja yg tahu. Hari2 menangis pun dah tak guna. Hadap saja masalah dan berdoa supaya Tuhan tunjukkan apa hikmah di sebalik semua kejadian ni.

Personal loan? Think again...

Jangan jadi macam pepatah kata, korek lubang gali lubang. Hutang sini utk bayar hutang sana.

Wallahu'alam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts