Tuesday, August 23, 2011

Apa Beza 'Affect' Dan 'Effect'????

Hai, terima kasih sebab buka post ini. Dan tahniah diucapkan sebab nampaknya anda mahu belajar. ^^, (Nota: Post ini akan dibuat dalam bahasa rojak)

Ok...aku sebenarnya dah lama nak tegur orang pasal benda nie tapi risau kalau tegur direct nanti ada yang rasa tak puas hati. So, apa sebenarnya beza Affect dan Effect ni?

Aku nampak ramai orang kita yang selalu tersalah guna dan confused antara dua perkataan nie dan yang paling kerap orang guna adalah effect!

Ok, Affect sebenarnya adalah VERB. Dan Effect adalah NOUN.


AFFECT = VERB = (memberi kesan)
EFFECT = NOUN = (kesan)


So, kalau nak cakap, takde kesan pun pada aku:


"It does not affect me"
"It has no effect on me"


Faham tak? Erm..camne ek. Ok, yang mana yang boleh tambah 's' dan boleh ditukar kepada past tense, present tense? Jawapannya verb iaitu affect.


"It affected me" (Ia telah memberi kesan pada saya)


Nampak? Kalau noun iaitu Effect boleh ditambah 's' tapi untuk menunjukkan plural (kata majmuk).


"Effects on students" (Kesan-kesan kepada pelajar-pelajar)


Alah...kalau rasa susah, boleh try Google atau tanya direct kat sini pun boleh. Apa yang penting, kena faham konsep verb dengan noun. Ok?

Lepas ni, tak nak dah tertukar-tukar eh? Tak nak dah nampak:

"It effects me"

It's wrong dear!

Wallaaa...Good luck!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts